Saa­ra Pyyh­tiä: Tuu­li­voi­ma kun­ta­lais­ten ja alu­een hyö­dyk­si – Ei an­ne­ta tuot­to­ja mo­ni­kan­sal­li­sil­le yh­tiöil­le

Kuntavaaliehdokas Saara Pyyhtiän mielipidekirjoitus Ylöjärven uutisissa.

Tuulivoima on tärkeä osa Suomen energiantuotannon kehitystä, mutta sen toteutusmalli ratkaisee, kuka siitä lopulta hyötyy. Jos kunnat omistaisivat voimalansa itse, sähköä voitaisiin tarjota asukkaille suoraan, ilman pörssin hintavaihteluita ja suuryritysten voitontavoittelua.

Nykyisin sähkön hinta määräytyy pörssissä kalleimman tuotantomuodon mukaan, mikä tekee siitä epävakaata ja vaikeasti ennakoitavaa kotitalouksille ja yrityksille. Vaikka tuulivoima on edullinen tapa tuottaa sähköä, yksityisten yhtiöiden omistamana sen hyödyt eivät jää kunnille. Usein kunnat saavat vain kiinteistöverotuloja, kun taas tuotot ja päätösvalta siirtyvät monikansallisille toimijoille. Verotulot ja tuotot valuvat monesti aivan muualle kuin kuntaan, tai edes Suomeen.

Mikäli kunnat investoisivat itse tuulivoimaan tai hyödyntäisivät osuuskuntamallia, sähkön tuotosta kertyvät tulot jäisivät paikallistasolle ja tukisivat suoraan kunnan taloutta. Tämä loisi paremmat edellytykset investoida liikenneinfrastruktuuriin, vesijohtoverkoston uudistamiseen ja muihin peruspalveluihin, jotka hyödyttävät suoraan kuntalaisia.

Tuulivoimaloiden rakentaminen edellyttää laajoja maankäytön muutoksia. Jokainen voimala vaatii metsänraivausta, huoltotietä ja sähkölinjoja, mikä voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemien tasapainoon. Suomessa tuulivoimalat sijoitetaan jostain syystä pääosin metsään, kun monissa muissa maissa suositaan valmiiksi avoimia alueita.

Kun tuulivoiman hallinta säilyy kunnalla, päätöksenteossa voidaan huomioida paremmin maisemointi, meluhaitat, lintutörmäysriskit sekä paikallisten asukkaiden näkökulmat. Tämä takaa kestävän suunnittelun, jossa taloudelliset ja ympäristölliset näkökulmat yhdistyvät ilman voitontavoittelun ensisijaisuutta.

Kunnat voivat hyödyntää tuulivoimaa ilman, että sen tuotosta ja hallinnasta luovutaan yksityisille yhtiöille. Mahdollisia malleja ovat:

  • Kunnan oma energiayhtiö – Monet kaupungit, kuten Oulu ja Tampere, omistavat omia energiayhtiöitään ja hyötyvät suoraan tuotannosta.
  • Osuuskuntamalli – Kuntalaiset ja paikalliset yritykset voivat sijoittaa yhdessä tuulivoimaan ja saada osan tuotosta suoraan hyödykseen.
  • Julkis-yksityinen yhteistyö – Kunta voi omistaa osan tuotannosta ja varmistaa, että ainakin osa tuotoista jää paikalliseen talouteen.

Energiantuotanto ei saa olla pelkkää liiketoimintaa, vaan sen tulee hyödyttää kuntalaisia ja alueiden kehitystä. Kunnilla on mahdollisuus tehdä päätöksiä, jotka tukevat paikallista taloutta ja infrastruktuuria, ottavat huomioon asukkaat ja ympäristön – mutta se edellyttää, että ne eivät luovuta valtaansa suuryrityksille.

Saara Pyyhtiä
yrittäjä, sairaanhoitajaopiskelija, kuntavaaliehdokas

 

https://ylojarvenuutiset.fi/2025/02/28/tuulivoima-kuntalaisten-ja-alueen-hyodyksi-ei-anneta-tuottoja-monikansallisille-yhtioille/